Berta Alexandra


Junior Príma díjas citerás népdalénekes
előadóművész, népzenetanár
   "Számomra a zenélés,az éneklés és a színpadi jelenlét egy ajándék- lelket nyitni és lélekhez szólni a magyar népzene egyedülálló nyelvén... "

   Zenei tanulmányait Pakson, a helyi Művészeti Iskolában kezdte, majd saját hangját és útját keresve önállósodott; próbált minél szélesebb körből merítkezni és tanulni. Ebben az időszakban számos népzenei versenyen vett részt, ahol a legmagasabb elismeréseket és díjakat kapott: Kiemelt Nívódíjak, Aranypáva Nagydíjak, Különdíjak…

 2007 szeptemberében felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem akkor megalakuló Népzene Tanszékére.

   2010 májusában az alapképzés elvégzésével előadóművész diplomát, majd a mesterképzés elvégzését követően 2012 júliusában pengetős szakon, 2013 júliusában népi ének szakon népzenetanári diplomát szerzett.

   2009-től minden nyáron a Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Tábor oktatója.
A 2010/2011-es tanévben a szigetszentmiklósi Ádám Jenő Zeneiskola citeratanára volt

   Szívügyének tekinti a zeneiskolás korhatárt betöltő felnőttek képzését; kezdőktől a haladókig minél több citerát kedvelőnek igyekszik tudást és élményt átadni.
2012 szeptemberétől a Zeneakadémia Népzene Tanszékének óraadó citeratanára.

   A KÓTA Népzenei Bizottságának titkáraként 2013-tól a népzenei mozgalom életének, rendezvényeinek szervezésében, népzenei minősítő versenyek szakmai zsűrijében is aktívan részt vesz.
2013 decemberétől a Hagyományok Háza népzenei szakelőadójaként, újabb tapasztalatokkal gazdagodva foglalkozik a magyar népi kultúrával és népzenével.
2013-ban Junior Prima díjjal ismerték el eddigi munkásságát.

-=Bemutatkozó kisfilm itt=-


   A megtisztelő kitüntetés újabb lendületet adott számára, amelynek eredményeként megjelent második lemeze "Lelkem a lelkeddel címmel".
Ugyanebben az évben szülővárosa, Paks Paks Kultúrájáért Díjjal jutalmazta.

=Letöltés pdf-ben=